Kisterseg
fotogaleria11
fotogaleriavideogaleria1

SZÉKELYKERESZTÚR kistérségének hivatalos információs portálját böngészi. Köszöntjük látogatónkat! Kellemes tallózást az oldalon és élmény dús időtöltést TÉRSÉGÜNKBEN!

Térségünk

„…véghatárainkon fekvő legérdekesebb terület, a szép Székelyföld az, mely legkevésbé ismert, melyről önmagunk is legkevesebbet tudunk." 

Orbán Balázs szavaival élve szinte ugyanezt mondhatjuk el Székelykeresztúr térségéről, hiszen pont egy olyan székely vidék, mely a Székelyföld egészéhez képest kevésbé ismert, pedig itt is lehet újat és különlegeset felfedezni, számos látnivaló és érdekes esemény várja a látogatókat. A térség az Erdélyi-medence keleti peremén, a Székelyföld középső részén helyezkedik el.

Hargita megyének a délnyugati térségében, a két Küküllő közötti hullámos dombvidéken, a jelenlegi közigazgatási rendszer szerint, a Székelykeresztúri térséghez tartozó falvak a központi tengelyt képező Nagy-Küküllő jobboldali mellékvölgyeiben húzódnak. A hasonló természetföldrajzi adottságok és társadalmi szerkezet, valamint Székelykeresztúr városának közelsége alakította ki a régió megszervezésének koncepcióját.

A 9 községbe tömörülő, 48 településből álló és közel 29 ezer lélekszámú térség keleten a Szentlászló térséggel, északon Sóvidékkel határos.

Honlapunkon csupán ízelítők próbálunk adni abból a térségből, ahol élünk. Megmutatni a sok látnivaló mellett azt is, hogy mi minden él és mozog, működik, mint szervezetek, ifjúsági élet, hagyományőrzés terén és sok más területen.

Mert Székelyföldön vannak vidékek… és a Székelykeresztúri kistérség olyan vidék, ahol mindig lehet újat felfedezni, új élményekkel gazdagodni, a múlt varázsát, a jelen kihívásait megélni, a hagyományokat, az ősi mesterségeket megismerni és az őszinte ízig-vérig székely embereket tisztelni. Tisztelni Etelka nénit, aki házikenyérrel és megható szeretettel várja a hozzá tévedőket, tisztelni a tiszteleteseket, akik büszkén mesélnek a falvakról, a történelemről és a templomokról, tisztelni Kányádi Sanyi bácsit, aki messzire elvitte és viszi térségünk értékeit, tisztelni és becsülni ezeket az értékeinket, hogy amikor a szél erre fúj valakit, elmondhassa, hogy igen, van itt egy vidék…

… ez és még sok más küldetése van ennek a kistérségi bemutatónak, barangolásnak, melyhez kellemes időtöltést kívánunk, és mely csak egy töredéke annak a temérdek kincsnek, amire mi büszkék vagyunk és leszünk…

 

Faluvégi Bartha Noémi
ügyvezető igazgató
Székelykeresztúri Kistérség Szövetség

 

Aktuális

- - - - - - - - - - - -

A KISTERSEG.RO folyamatosan újul, bővülnek, töltődnek a menüpontok, ahol a Székelykeresztúrhoz tartozó térségről és a honlapot működtető szövetség tevékenységeiről kaphatnak információkat a böngészők. Megjegyzéseket, észrevételeket az office@kisterseg.ro-ra várunk!...

 

 

Design Compass corp
keresztur_cimer
Székelykeresztúr város önkormányzata